Covid 19 Sonrası Spora Dönüş ve Mücadele Sanatlarına Teşfik Eğitimi

COVID SONRASI ONLINE ‘SPORA GERİ DÖNÜŞ’ DESTEĞİ

Covid-19 sonrası yapmanız gereken en doğru şey, doktorunuzdan tıbbi destek alarak mevcut durumunuzu bilmek, daha sonra branşınıza uygun spora geri dönüş aşamalarını fizyoterapist eşliğinde planlamaktır. Riskleri göz önünde bulundurarak kademeli ve sağlıklı bir şekilde spora dönmek için birçok faktöre dikkat etmek gereklidir.

Antremanlara geri dönmeden önce; sporcu günlük yaşam aktivitelerini tamamlayabilmeli ve aşırı yorgunluk veya nefes darlığı gibi şikayetleri olmadan  500 m yürüyebilmelidir.

‘KADEMELİ SPORA DÖNÜŞ’ PROTOKOLÜNDE İZLENMESİ GEREKEN YOL NASIL OLMALIDIR?

Enfeksiyonu ağır geçiren/hastanede yatışı gerçekleşen sporcuların ‘Kademeli Spora Dönüş’ öncesinde medikal değerlendirmelere girmeleri gerekmektedir.

  • Dinlenme kalp atış hızı.
  • Egzersiz zorluk derecesi
  • Uyku, stres, yorgunluk ve kas ağrısı.

Herhangi bir semptom ortaya çıkarsa (aşırı yorgunluk dahil), sporcu bir önceki aşamaya geri dönmeli ve semptomlar olmadan minimum 24 saatlik dinlenme süresinden sonra tekrar başlamalıdır.

Bu değerlendirmeler şunları içermeli:

*Kan testleri (HS-TROP,BNP,CRP), Renal & Hematolojik Monitörizasyon *Kardiyak Monitörizasyon (EKG, EKO, KPET, Kardiyak MR) *Fonksiyonel Pulmoner Testler (Spirometre).

Hastalığı ağır semptomlu atlatan kişilerin 3-6 ay sonra kademeli bir başlangıç ile sportif aktivitelere katılması önerilmektedir.

Enfeksiyonu hafif geçiren veya hiç semptom geçirmeyen kişilerin ise ‘Kademeli Spora Dönüş’ öncesinde yapılan erken tanısal değerlendirmeler ile, spora dönmeye engel oluşturan herhangi bir semptom, kardiyak problem mevcut değilse kişi, aşamalı olarak spora dönebilir.

Sporcu ‘Kademeli Spora Dönüş’ öncesinde yapmış olduğu 7-10 günlük izolasyonun ardından,

*10 gündür negatif test sonucuna sahip, *7 gündür semptomsuz,
*ilaç tedavisini bitirmiş olmalıdır.

‘SPORA GERİ DÖNÜŞ’ KADEMELİ VE SEMPTOMLARI GÖZETEREK…

Covid’i semptomsuz atlattıysanız ve spora geri dönmek istiyorsanız, basit olarak 50-30-20-10 kuralı gibi kademeli bir planını da takip edebilirsiniz. Bu plana göre, aktiviteye başladığınız ilk hafta, normal egzersiz yükünüzün en az %50’si kadar azaltılmış bir seviyede aktiviteye devam edersiniz.

Örneğin, genellikle haftada 10 saat bisiklet sürüyorsanız, yedi güne eşit bir şekilde yayılmış olarak haftada sadece 5 saate ayarlamalısınız. Sonraki hafta, her şey yolundaysa, normal haftalık toplamınızdan %30 daha düşük bir düzeyde devam edebilirsiniz, ardından sonraki hafta %20 ve sonraki hafta %10 gelir.

RİSKLİ DURUMLAR

Ağır semptomlu atlatan kişilerin aynı zamanda kalp kası iltihabı (miyokardit) riski açısından da takip edilmeleri gereklidir.

Covid-19 teşhisi konan ve diyabet, kardiyovasküler hastalık veya böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı olan sporcular da, aktivitelere başlamadan önce mutlaka tıbbi bir değerlendirmeye alınmalı.